Testimoni Dari Puan Khairiah Abdullah,
5 Februari 2019, 6.40pm

Saya Khairiah, terpanggil untuk memberi dan membantu jika pengalaman yang saya lalui ini boleh
memberi manfaat.
Silakan kalau boleh dijadikan contoh untuk menguatkan semangat kita untuk terus BERHENTI dari
mengambil ubat atau medications lebih tepat.
Saya diagnosed sebagai pesakit diabetes/high BP 6 bulan lalu dan dari sebuah hospital terkemuka
terus memberi ubat metformin 2 biji pagi dan 3 biji malam, betawin separuh pagi dan separuh lagi
malam.
My sugar reading ketika itu ialah 10 dan my BP was plus and minus 250. Gula saya meningkat
mendadak kepada 14, selepas makan durian ketika saya balik kampungg! Kebetulan medical check-
up saya due ketika itu.
Doktor terus memberi ubat diabetes dan dengan patuhnya saya makan kerana mahu SIHAT.
Namun saya tak sihat. Selepas mengambil ubat, saya macam nak pengsan – hati berdebat, denyutan
cepat, kaki bengkak, kepala sakit – lama kelamaan kaki dan tangan saya kebas, kepala terus pening,
loya, muntah – keadaan saya memang tak stabil. Apabila saya kembali ke Doktor, dia bertitahu ia
perkara biasa, badan adjustment time.
Saya biasa makan sehari sekali dan puasa selepas 6 petang sehinggalah pagi, sarapan saya ambil
soto/mee/bihun goreng dengan telur dan air suam. Makan tengahari pula agak berat dengan nasi
kurang dari separuh, ikan dan banyak sayur. Saya bekerja dan menguruskan kafe sendiri, makanan
memang tak sukar. Namun saya jarang makan daging dan ayam.
Saya mencari dalam goggle adakah kita boleh sihat semula tanpa ubat?
Jawapan Dr. Noordin adalah tepat sekali.
Alhamdulillah bacaan gula saya 7 dan BP saya kurang 250. Saya masih berusaha menurunkan bacaan
gula kalau boleh.

KALAU KITA memilih untuk SIHAT, kita tak perlukan gula kerana terlalu. Banyak mknanan di luar
sana memang “bergula”. Nasi apabila hadam bertukar menjadi gula, sayur yang dimasak di kedai
kalau tak ada aji, mesti ada gula? Ditambah dengan minuman manis, memang badan kita penuh dgn
gula. Jika pilihan kita utk HIDUP SIHAT, amalkan cara hidup sihat, hidup tanpa gula!
Alhamdulillah terima kasih yangg tidak terhingga kepada Dr. Noordin dan team. Saya sedang
berusaha mendapatkan tarikh ceramah di masjid supaya bangsa kita dapat DIPULIHKAN.
Setiap hari saya minum air kelapa – walaupun saya dah bebas ubat, namun saya masih mengalami
side effects – sakit kepala, sakit right rib, masih ada lagi kebas-kebas – dalam proses sembuh total.
Saya juga ke air panas setiap Sabtu dan Ahad untuk cepatkan proses sembuh itu. Ramai kurang yakin
dan tak percaya, tapi saya boleh lalui waktu “lemas” itu dengan menggantikan sengkuang, banyak
fiber dan air, kita cepat kenyang.
SIHAT ITU LEBIH SEDAP. tak perlu berdinnerlah, cuba tidur awal, badan sihat, dapat bangun
awal bermunajat kepada Allah. Kalau perlu ke dinner juga, kita pilihlah minum air berlemon
kosong, kuih sepotong dua!!! Kita tak perlu McDonald dan KFC?? Kajian sudah membuktikan
kemasukan makanan segera penyebab kegemukan dan cara makanan tidak sihat. KITA HANYA
ADA 2 PILIHAN DALAM HIDUP INI, SAMADA KE SYURGA ATAU NERAKA, KITA JUGA
ADA 2 PILIHAN UTK SIHAT atau SAKIT.

_________________________________________________________________________

Testimoni Dari Puan Mahanum Fauziah,
5 Februari 2019, 10.41am

Saya masih on 50% ubat-ubat diabetik dan darah tinggi, sebab sudah lebih 10 tahun on
medication. Alhamdulillah, my reading fbs, 3 days ago was 7.
Pagi tadi before breakfast was 8. Today maybe cheat day sikit-sikit. Sebab sekejap lagi ada
celebrate Birthday Lunch at Dato’ house for February babies. Termasuk my daughter and
cucu. Nanti malam ambil reading lagi. Anyway my breakfast tadi were fruits.

_________________________________________________________________________

Testimoni Dari Datuk Zainuddin Muhammad
5 Februari 2019, 6.41pm

In your last lecture I heard you said Ikan is ok.
Only meat from leged animals not ok.
I have been eating fish on my 2 plate and my blood sugar stable at 6.0

_________________________________________________________________________

Testimoni Dari Encik Abu Bakar Bin Surin
21 Februari 2019, 9.29am

Sarapan saya pagi ini (Buah-buahan).
Setelah mengikuti program pemakanan DND termasuk hari ini 33 hari, berat badan saya kini 63 kg. Sebelum ini 70 kg.

 

_________________________________________________________________________

Testimoni Dari Puan Noorlidah
21 Februari 2019, 1.02pm

Saya pun tak makan buah yg manis.
My blood sugar now dah turun. Saya dah mula kurang kan ubat malam dan pagi. 

 

_________________________________________________________________________

Testimoni Dari Encik Abdul Rahim Bin Mahad
21 Februari 2019, 9.36pm

Ya saya ada makan plate no 2 juga….
for info berat pun dah turun dari 68kg ke 64 kg skrg..feel better.

 

_________________________________________________________________________

Testimoni Dari Puan Noorlidah
28 Februari 2019, 9.21pm

Asssalamualaikum Dr Noordin. Yesterday i went to see my
Endocrine. He was very happy to see my Hba1c, my lipid and BP.
He is more happier when i told him i have reduced the medicine.

 

_________________________________________________________________________

Testimoni Dari Encik Fazuan Kamaruddin
5 Mac 2019, 12.36pm

“Saya telah kehilangan 3 Kilo dalam masa tak sampai sebulan
selepas mengikuti DND.
Sebelum DND, FBS saya 12 ke atas dan sekarang
FBS saya 5.6 – 7. yang 7 tu kalau saya langgar pantang.”

 

 

_________________________________________________________________________

Testimoni Dari Puan Noorlidah
6 Mac 2019, 2.21pm

Alhamdullilah . I m 55 this year.I was introduced to DND diet by my cousin , whom throughout his life as I known him being obese and at the age 43 he is still obese and have diabetes and high blood. I saw a pic of him in our family wasup group on Dec 2018. He look slim without any stomach bulge and his skin is radiant and healthy. So I ask for his secret .He told me about DND .

I am so happy after following this diet from mid of January 2019 until now I have lost a total of 14 kg from 98.5kg to 86.70kg yesterday. Recent blood test shows i am free of cholesterol . I had cholesterol and fatty liver for last 5 years. Today i m free from both but I still had high uric acid. and i have arthritis that the reason I need to loose weight. Both my mom and my grandma died because of stroke. I wanted to stop this ferocious cycle. I try to educate my children on this diet. Cut off sugar milk and meat in our grocery shopping every week.Its tough but i m trying my level best.

 

_________________________________________________________________

Testimoni Dari Puan Fauziah Hasbullah
19 Mac 2019, 2.00pm

Alhamdulillah dato’DrNordin…saya ikut fomula dr…dlm masa 3 hari..tadi saya appoiment dgn doktor klinik..bacaan gula sy 4.4 lps 2 jm mkn. tekanan darah                114/63…Alhamdulillah…insyaallah sy akan ikut nasehat dato’ Dr Nordin…

_________________________________________________________________________

Testimoni Dari Puan Lija Norly
23 April 2019, 10.00am

“Sejak saya ikut seminar Dr sabtu lepas saya dah buang ubt
darah tinggi dan kencing manis
dah normal rasanya…Alhamdulillah…
insyaallah sy akan ikut nasehat dato’ Dr Nordin…”

 

_________________________________________________________________________

Testimoni Dari Encik Zolhairen Bin Mohamad Sori
27 April 2019, 12.36pm

“Assalamualaikum Dato Dr dan rakan2 semua.
Saya belum lagi ikuti talk Dr. Tengah tunggu PJ di Menara. Alhamdulillah, saya ikuti perbualan DND di grup ini dan video2. Saya cuba seminggu lebih dengan ada cheat day. Saya tak timbang makanan. Agak2 aje. ❌Darah tinggi. ❌Diabetes. Sudah beberapa hari ❌makan semua jenis ubat. Monitor 1hari 2 kali paras gula dan tekanan. Memang 👍 Sebab paras gula sekarang lebih baik drp paras gula semasa makan ubat. Juga buat check darah di PCMC. Keputusan 👍. Cuma nak kena betulkan Hb1Ac. Amik masa 3bulan.
Tak sabar nak ikuti talk Dato Dr di Menara. Nak ikuti 100% cara yang betul.
Alhamdulillah dengan izin Nya semua okay. TERIMA KASIH Dato Dr dan semua rakan2. Keep it up. Banyak saya belajar drp pertanyaan pertanyaan anda semua dan jawapan drp rakan2 dan terutama drp Dato Dr. Semoga kita mendapat Rahmat Allah.”

_________________________________________________________________________

 

Testimoni Dari Puan Maimunah, JB

After one month saya ikut diet DND wooww sangat banyak perubahannya, berat badan saya turun dan yg paling saya suka kulit nampak glow. Dulu kulit saya kusam tak bermaya.”

 

_________________________________________________________________________

 

Testimoni Dari Puan Latipah Adam, Spore

Saya dan suami dgn anak baru balik holiday surahbaya alhamdulillah di malang banyak bukit suami bole jalan naik bukit anak saya tny baba ok ke mk saya bilang ok sejak dia minum minyak suami saya dh umur 70 th saya pun minum minyak alhamdulillah saya rasa ada tenaga saya disini saya nk share je. Saya lupa nk kasi tau saya ada masalah jeragat di muka bila saya bakai sabun jeragat saya dh nampak kurang suami pulak ada masalah kulit gatal2 dh macam2 prodak dh gi doc tk baik2 jugak tapi bila dia pakai sabun ni alhamdulillah kulit dia dh tk gatal2 lagi puas hati la saya guna kan prodak Dr Noordin Darus 👍👍👍

 

_________________________________________________________________________

 

Testimoni Dari Puan Siti Rafiah, Spore

Salam Dr Noordin & all,
I’ve been on DND Diet & self off medications since 14/8/19. Since then, my blood pressure & glucose level have been on the acceptable range. Alhamdulillah, there is no more headache in the morning, no more swelling & numbness on both feet. No more joint pain, no more gastritis & dada dah tak berdebar debar lagi. Have never felt so good before.InsyaAllah will follow this DND diet from now on. Syukur Alhamdulillah, God has answered to my prayers. Thank you so much Dr Noordin”

 

_________________________________________________________________________

Testimoni Dari Pn. Hjh Rozana, Singpore

 

Salaam untuk semua!

Sharing For newbies here 🙏

As a host for this Seminar, I have confidence with DND diet and that is the main reason why I committed to such events.
I take the ilmu, and see lots of different in me. 😊

sis FYI, I totally removed my medication right after I started the DND diet.
As a result I’ve lost more than 10kgs for 7mths. .and most importantly blood sugar pun turun and currently is
between 4.5- 6
Alhamdulillah I feel much lighter and lama takde migraine 😊 and easy detox!

My secret is DND diet! But of course hehehe I pun ada cheat day jugak. Once a while makan ayam goreng and ikan … BUT I limit my carbo intake.
Kalau boleh elakkan makan roti ya😅

Totally remove white sugar @gula putih! (termasuk susu pekat) If you need sugar for your cooking, minimise your sugar intake and you may
replace it with raw sugar/brown sugar/ gula melaka asli and madu for minuman

Last but not least, jangan lupa HIIT exercise it will helps you to be more fit!
Keep on taking – garam_+ air and strict to your DND. Insyaallah masyarakat kita semua akan sihat dan penyakit kronik akan berkurangan.
Semoga Allah azza wa jalla menjadikan kita Hamba yang istiqomah 😊

As for Seminar Diabetes Sembuh Tanpa Ubat, akan diadakan di Singapura pada hari Ahad 17th November ini .
Keterangan lanjut akan dimaklumkan pada hari ini InsyAallah.

_________________________________________________________________________